Днес почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава месечина, луна.Известен Чудотворец,

...
Днес почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава месечина, луна.Известен Чудотворец,
Коментари Харесай

Почитаме Свети Мина - покровител на семейството

 Днес почитаме Свети Мина като настойник на фамилията. Името му значи " месечина, луна ".

Известен Чудотворец, Свети Мина е настойник на сираците и бездомните. Смята се за покровител и на всички национални лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина закриля и жените, по тази причина на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за наслада и благополучие на дома.

Св. Мина бил боец в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската религия и служил във войската, ситуирана в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували дружно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали декрет да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Според указа вярващите в Христа на всички места били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това злополучие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се отдръпнал в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, в сравнение с с хора, които не познават Бога.

Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва, очиствайки душата си и служейки денонощно на Единия Истински Бог. Така минало много дълго време.

В националните показа Свети Мина е бил стопанин на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на по този начин наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От през днешния ден стартират " Вълчите празници ", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички стартирани поправки, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На този ден честват носещите имената Виктор, Виктория и Минчо, Минка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР